חתימה ירוקה

אחרי יותר מעשור שלאורכו עברו עוד ועוד תחומי חיים מהמרחב הפיזי להתנהלות על גבי האינטרנט, הגיע כעת גם הזמן של עולם המשפט לעשות את המהלך המתבקש. ומה הקשר בין עולם המשפט ובין חתימה ירוקה? ובכן, חתימה על גבי מסמך היא בסופו של דבר כלי משפטי, שנבחן על פי סטנדרטים משפטיים ועל ידי גורמים משפטיים. לאורך שנים היה חשש אמיתי להעביר את אופציית החתימה על גבי מסמכים אל המרחב הדיגיטלי ובשורות הבאות נסביר מהו מקור החשש, כיצד מעניקה חתימה ירוקה פתרון לחשש הזה והאם בקרוב כבר נוכל לשכוח מחתימה על מסמכים באמצעות עט.

לפני הכל, מה זה בדיוק חתימה ירוקה?

בכל יום נחתמים עשרות אלפי מסמכים ברחבי הארץ, החל מטפסים וחוזרים לגופים ציבוריים, דרך שיקים וכלה בהסכמים וחוזים בין אנשים וגופים. עד לפני כשנה, כל החתימות האלה היו חייבות להתבצע כולן באמצעות עט על גבי נייר פיזי ובנוכחות שני הצדדים למסמך. באינספור מקרים, הצורך לחתום על המסמך בצורה פיזית באמצעות עט, יצר אי נוחות גדולה וקושי להביא את המסמך לכדי מעמד החתימה. חתימה ירוקה הוא שירות חדש המאפשר לכם לחתום על גבי כל מסמך בצורה דיגיטלית אונליין מבלי לצאת מהבית ובשורות הבאות נסביר מה האתגר המרכזי בתהליך זה ואיך זה בדיוק עובד.

כיצד מעניקה חתימה ירוקה פתרון לחשש הזה והאם בקרוב כבר נוכל לשכוח מחתימה על מסמכים באמצעות עט.

למי זה מתאים?

כפי שנסביר בהמשך, חתימה דיגיטלית היא לא עניין חדש וכל עוד צד אחד זקוק לחתימתו של הצד השני, אותו צד יכול לשלוט ברמת הסיכון שלו ואם הוא מחליט שהוא מוכן לקבל אישור דיגיטלי כאישור תקף מבחינתו, זוהי זכותו המלאה. האתגר האמיתי מתעורר כאשר שני צדדים צריכים לחתום על המסמך. במקרה כזה, לכל צד אין בדרך כלל את היכולת לאמת את זהותו של החותם "בצד השני של האינטרנט" וגם אין לו יכולת לוודא שתוכן המסמך עליו חתם, לא שונה לאחר החתימה. במקרים אלה, על כן, נדרשים שירותים כמו חתימה ירוקה. שירותים אלה מתאימים בעיקר למצבים של חתימה דו צדדית בין אנשים, עסקים וגופים, אך יכול לשמש גם להחתמת עסק את לקוחותיו כפי שנסביר בהמשך.

חתימה ירוקה הוא שירות חדש המאפשר לכם לחתום על גבי כל מסמך בצורה דיגיטלית אונליין מבלי לצאת מהבית ובשורות הבאות נסביר מה האתגר המרכזי בתהליך זה ואיך זה בדיוק עובד.

האתגר בחתימה דיגיטלית על גבי מסמכים

חתימה דיגיטלית היא יחסית אופציה חדשה, אך כזאת שמלווה אותנו כבר מספר שנים. יחד עם זאת, עד כה התאפשרה החתימה הדיגיטלית רק במקרים בהם צד אחד היה מחתים את הצד השני, בעוד הצד השני לא נדרש לחתימתו של הצד הראשון. כך למשל, כאשר אתם מצטרפים לקרן השתלמות של חברת השקעות כלשהי דרך האינטרנט, עליכם למלא טופס עם כל הפרטים הנדרשים, לצרף צילום תעודת זהות ומסמכים נוספים שמבקשים מכם ולבסוף עליכם לחתום בסוף הטופס בכדי לאשר שכל הנתונים שהזנתם נכונים וניתנו בתום לב. במקרה כזה, יכולה חברת ההשקעות להעביר אתכם את תהליך המילוי והחתימה על גבי הטופס באמצעות האינטרנט מתוך בטחון שלה בכך שאלו הם אכן אתם שמילאתם את הפרטים וביצעתם את החתימה.

שימו לב, שבמקרה זה יכול מאוד להיות שבמאבק משפטי תוכלו להוכיח כי על אף שכל הנתונים נכונים ועל אף שלטופס צורפו צילום של תעודת הזהות שלכם וחתימתכם, לא אתם הייתם אלו שמילאו את הטופס ולחברה מהצד השני לא יהיה טיעון באמצעותו היא תוכל להוכיח ההיפך. מצד שני, זהו סיכון שחל על החברה בלבד ואם היא מחליטה לקחת את הסיכון הזה על עצמה כדי להקל על לקוחותיה ולהגדיל את שיעור ההצטרפות לשירותיה דרך האינטרנט, זה בהחלט לגיטימי ואפשרי. אבל מה עושים כאשר שני הצדדים נדרשים לחתימה, כל אחד של הצד השני? למשל בהסכם שכירות דירה, כאשר גם השוכר וגם המשכיר מתחייבים זה כלפי זה ושניהם צריכים לחתום על ההסכם כדי לעגן את ההתחייבויות שלהם על פי ההסכם. במקרה כזה מתעורר קושי אמיתי להבטיח שחתימה דיגיטלית, שנחתמת ללא נוכחות פיזית של הצדדים וללא היכולת שלהם לוודא שהחתימה היא אכן של האדם המתאים, היא אכן לגיטימית, חוקית וכזאת שנחתמה בתום לב. במקרים אלה גם עולה החשש שכל צד יוכל לשנות את תוכן המסמך האלקטרוני לאחר שכבר נחתם וגם לכך נדרש פתרון בכדי לאפשר חתימה דיגיטלית דו צדדית על גבי מסמכים. על כן, במקרים אלה, נדרש כבר שירות מיוחד שמתווך בין הצדדים וזה בדיוק מה שעושה שירות חתימה ירוקה.

על כן, במקרים אלה, נדרש כבר שירות מיוחד שמתווך בין הצדדים וזה בדיוק מה שעושה שירות חתימה ירוקה.

איך מבוצעת חתימה דיגיטלית בין שני צדדים?

כל נושא החתימה הדיגיטלית מעוגן בישראל במסגרת חוק חתימה אלקטרונית, שנחקק בשנת 2001 ותוקן בשנת 2018 בכדי להתאימו לעולם המשתנה. בחוק זה מוגדרים שני סוגים של חתימות דיגיטליות, אך לפני שנפרט אותם, נסביר כיצד מוגדרת חתימה אלקטרונית על פי החוק:

חתימה אלקטרונית – מידע או סימון אלקטרוני כלשהו, ובכלל זה חתימה, סימן גרפי, תיבת צ'קבוקס או כפתור אישור למשל, המוצמד למסמך אלקטרוני. הסימן יכול להיות מופק באמצעות כל כלי טכנולוגי, יכול להתלוות כקובץ לקובץ המסמך ויכול להיות מוצמד באופן גרפי אל המסמך עצמו.

כעת, נסביר את שני סוגי החתימות האלקטרוניות:

חתימה אלקטרונית מאובטחת – חתימה המאפשרת לזהות את החותם ואת המועד המדויק בו בוצעה החתימה ועל כן מאפשרת גם לבחון בדיעבד האם חלו שינויים במסמך לאחר החתימה. החתימה נחשבת למאובטחת אם שליטה זו בתוכן המסמך וזהות כל צד חותם נמצאת בידיו של כל חותם.

חתימה אלקטרונית מאושרת – חתימה מאושרת היא למעשה חתימה מאובטחת אליה מצורף גם אישור רשמי של צד שלישי המתווך את החתימה בין הצדדים. אישור הצד השלישי מיועד להבטיח את זהותו של כל חותם, כך שהחותם לא יוכל להתכחש בעתיד לחתימתו על המסמך. החתימה המאושרת היא החתימה החזקה ביותר שבזכותה ניתן היום לבצע חתימה אלקטרונית דו צדדית באמצעות האינטרנט, כששירות חתימה ירוקה הוא בדיוק השירות שמיועד לוודא שהחתימה היא לא רק מאובטחת אלא גם מאושרת.

האתגר האמיתי – איך מזהים את החותם באופן וודאי?

זיהוי ודאי של אדם מתאפשר אך ורק באמצעות נוכחות פיזית שלו כאשר הוא גם מציג תעודת זהות חוקית. כפי שאפשר לדמיין, גם במקרה כזה יכול אדם להציג תעודת זהות מזויפת במה שנקרא "גניבת זהות". יחד עם זאת, כדי לנהל את חיינו בצורה תקינה, יש מספר סיכונים מעין אלה, שאנו מוכנים לקחת על עצמנו. במקרה של חתימה אלקטרונית נדרשים כמה שיותר אמצעים שיאפשרו לגורם המתווך כמו חתימה ירוקה, לוודא את זהות החותמים על המסמך. אישור הזהות יכול להתבצע בכמה טכניקות ובכלל זה באמצעות אישור מייל למייל האישי, אישור קוד בסמס לטלפון סלולרי אישי, צילום תעודת זהות, צירוף אישור מהבנק על ניהול חשבון וכן הלאה. בסופו של דבר, המטרה היא להקשות עד כמה שניתן על אדם שמעוניין לזייף את זהותו ועם הכלים שקיימים היום, אפשר להפוך את זה למאוד מאוד קשה ולא משתלם לאף אדם ומכאן גם נובעת רמת הבטיחות הגבוהה של שירותי חתימה דיגיטלית כמו חתימה ירוקה.

ואיך מוודאים שאף צד לא שינה את תוכן המסמך לאחר חתימתו?

האתגר של זיהוי החותמים לקראת החתימה הוא אתגר אמיתי וכיום ישנן פלטפורמות ייעודיות לביצוע חתימות דיגיטליות ואלו מספקות מענה מצוין ומקיף המאפשר לזהות היטב את החותמים על המסמך. אלא שכאן לא מסתיים האתגר. אתגר נוסף סובב סביב הצורך לוודא כי המסמך עליו חתמנו הוא המסמך הסופי ואף אדם לא יוכל לבצע בו שינויים לאחר החתימה שלנו, ללא אישור שלנו. גם את האתגר הזה פותרים שירותים כדוגמת חתימה ירוקה באמצעות חתימה דיגיטלית מוצפנת של המסמך עם חותמת זמן ומקום, באופן שלא מאפשר לבצע בו שינויים לאחר מועד החתימה. החברה המאשרת, ובמקרה זה חתימה ירוקה, היא שצריכה לצרף את כל האישורים הדיגיטליים הרשמיים, לכך שזהות החותמים אושרה על ידה באופן מלא ושקובץ המסמך נחתם דיגיטלית וזהו הקובץ שיוצג בכל בירור משפטי כקובץ המסמך המקורי המחייב.

כששירות חתימה ירוקה הוא בדיוק השירות שמיועד לוודא שהחתימה היא לא רק מאובטחת אלא גם מאושרת.

אמינות ואמון בספק השירות

כפי שניתן להעריך, התהליך יכול להציף לא מעט חששות וחשדנות בין הצדדים ולכן חשוב מאוד ששני הצדדים ירגישו בטוחים בתהליך. לשם כך, חשוב שספק השירות, כמו למשל חתימה ירוקה, יהיה גורם מוכר ואמין, ללא חשש של אחד הצדדים כאילו יש לו שליטה או השפעה על הגורם הזה. על כן, חשוב מאוד לבצע כל חתימה אלקטרונית באמצעות שירות מוביל של חברה מובילה, עליה לא יכול להשפיע אף אדם פרטי וזאת בניגוד למשל, לחברות קיקיוניות שאין להן שום קיום בעולם הפיזי וקיום מצומצם מאוד באינטרנט כשכל פעילותן היא פלטפורמה דיגיטלית לחתימה אלקטרונית. במידה ואתם רוצים לחתום ולהחתים על גבי מסמך שכירות דירה למשל, הדרך הבטוחה ביותר לעשות זאת באמצעות האינטרנט היא דרך ספקי שירות חתימה דיגיטלית דו צדדית, העומדים בהוראות חוק חתימה אלקטרונית ועורכים את החתימה בפורמט של חתימה אלקטרונית מאושרת בלבד. חתימה ירוקה עושה בדיוק את זה, אבל היא לגמרי לא לבד וישנם ספקים גדולים ואמינים נוספים.

כמה עולה השירות?

שירות חתימה ירוקה מסופק כאמור על ידי ספקים שונים והמחירים יכולים להיות שונים בין ספק לספק. יחד עם זאת, מדובר בשירות זול מאוד, שבכל מקרה יעלה לכם פחות מהדלק שתשלמו כדי להגיע למקום מסוים בכדי לחתום על המסמך באופן פיזי ומהטרחה הכרוכה בכך. העלות היא בדרך כלל של עשרות שקלים על השירות, מה שמאפשר לכם להיעזר בשירות זה לכל חתימה שחשוב לכם. מן הסתם, גורמים עסקיים הנדרשים לשירות חתימה ירוקה על בסיס קבוע ומשתמש בו עשרות ומאות פעמים בחודש, יכולים ליהנות משירות זה בעלות מופחתת ואף יכולים ליישם ולהטמיע בעצמם מערכת חתימה ירוקה משלהם, כמובן לאחר שהוסמכו לכך על ידי הרגולטור.

האם זה הכרחי?

התשובה היא לא. בסופו של דבר, אם יש לכם דרכים אחרות להוכיח כי אדם כלשהו חתם על המסמך שלכם גם ללא שירות חתימה ירוקה, זה יכול לגמרי להספיק. כך למשל, אם יש בידיכם התכתבות מייל והקלטות שיחות טלפון בהם מודה הצד השני כי חתם על המסמך הספציפי, יכולים אלו לשמש כראיה מספקת בבית המשפט. יחד עם זאת, אם אתם רוצים להיות על הצד הבטוח ומאחר ובדרך כלל אין לנו את הראיות המספיקות כדי להוכיח את הדברים, כדאי תמיד להיעזר בשירות מקצועי, מאושר ומוכר כמו חתימה ירוקה. שימו לב למשל, שאולי תוכלו להוכיח את זה שהצד השני חתם על מסמך כלשהו, אך אותו צד יוכל להציג מסמך שונה ולטעון שהוא חתם עליו ולא על המסמך שאתם טוענים שעליו הוא חתם. בכדי למנוע מצבים אלה, כדאי בהחלט להשתמש בשירות חתימה ירוקה.

אז מה היה לנו בכתבה:
easy2sign
easy2sign

בעזרת easy2sign תוכלו לחתום דיגיטלית על כל מסמך. אנחנו מגבים את כל החומרים שלכם בצורה מסודרת בשרתים שלנו, בגוגל, דרופבוקס ועוד. החברה קיימת מעל עשור ומספקת מגוון תוכנות ופתרונות 360 מעלות לעסקים.
לסיכום, אם אתם מחפשים שירות מקצועי, אמין עם ניסיון רב, אתם מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם מטה וליצור איתנו קשר. נשלח לכם הצעת מחיר המותאמת בדיוק לעסק שלכם, לצרכים שלכם ולאסטרטגיה העסקית שלכם. מחכים לכם.

התקשרו עכשיו!
ליעוץ חינם ופרטים נוספים צרו איתנו קשר
או השאירו פרטים ונחזור אליכם
בואו להתנסות במערכת המהירה והיעילה!
שבועיים בחינם ללא התחייבות ובלי להכניס פרטי אשראי
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!